Meatcoat

Meatcoat

 

http://www.meatcoat.eu

Scopul principal al proiectului MEATCOAT este dezvoltarea unui nou invelis antimicrobian comestibil pentru ambalarea carnii, care poate îmbunatati integritatea si siguranta produselor proaspete si poate înlocui o parte din ambalajele de plastic mai putin eficiente si reciclabile, folosite în prezent. În plus, sistemul propus va fi capabil de a creste durata de viata a fiecarui produs datorita caracteristicilor lor antimicrobiene.
Proiectul propus are drept scop de a ajuta în principal marea comunitate de IMM-uri care compune industria produselor alimentare proaspete (sub-sectorul de carne proaspata, în special), pentru a recupera o parte din avantajul competitiv aflat in declin, prin dezvoltarea unui nou concept de invelis comestibil, care va permite o mai buna conservare si calitate a produselor din carne si o durata de valabilitate mai mare pe piata.
In al doilea rand, acest proiect va aduce beneficii si altor doua sectoare dominate de IMM-uri: producatorii de elemente de acoperire (în special cele destinate alimentelor), care au nevoie de produse noi pentru a le lansa pe piata, si sectoarele de vânzare cu amanuntul si restaurantele. Prima categorie este alcatuita în principal din IMM-uri, iar produsele inovatoare cu valoare adaugata ridicata (bazata pe cunoastere) le pot oferi un avantaj concurential suficient pentru a ramâne competitive si pentru a le sprijini cresterea. A doua categorie este compusa din afaceri mari si mici, dar cele mici sunt cele care sufera mai mult din cauza unor deficiente ale sistemelor de ambalare actuale.
Toate aceste comunitati reprezinta sectoare mature din Europa, acestea creeaza venituri anuale în valoare de aproximativ 40,5 mld. €, si necesita eforturi continue de cercetare si dezvoltare, pentru a obtine noi procese si produse care fac posibila diferentierea într-o piata foarte competitiva, în scopul de a raspunde cererii de consum, cu cresterea nivelului de exigenta fata de calitate.
O cantitate mare de carne proaspata este eliminata zilnic de pe rafturile magazinelor. Modalitati mai bune de conservare ar putea evita acest lucru si ar duce la economii uriase în tot lantul alimentar. În plus, exista presiuni semnificative sociale, politice si legislative pentru a dezvolta noi produse bazate pe surse regenerabile, care pot înlocui actualele materiale din plastic bazate pe petrol, a caror reciclare nu este înca suficient de eficienta si ieftina. Legislatia UE încearca sa reduca depozitarea de deseuri din materiale plastice reciclabile sau nereciclabile care ajung astazi pe camp, prin încurajarea dezvoltarii de produse noi care înlocuiesc ambalajele de plastic reciclabile sau ne-reciclabile, asa cum propune proiectul MEATCOAT, cu un invelis natural care înlocuieste o gama larga de ambalaje din plastic.
În ceea ce priveste problemele de mediu, sunt în vigoare mai multe regulamente europene de mediu care influenteaza puternic dezvoltarea ambalajelor în UE. Directiva 2004/12/CE pentru ambalaje stabileste obiectivele de reciclare si recuperare care trebuie îndeplinite pâna în 2008. Ca urmare, exista un nivel ridicat de inovare în ambalaje ecologice, inclusiv materiale de ambalare usoare si materiale bazate bio. Pe de alta parte, toate dezvoltarile si inovatiile noi din industria de ambalaje vor trebui sa respecte standardele europene si reglementarile pentru materiale în contact cu produsele alimentare, pentru siguranta si sanatatea publica (Reg.1935/2004, 2073/2005 si 450/2009), precum si cerintele legislatiei REACH (privind Inregistrarea, Evaluarea si Autorizarea substantelor chimice). Acest fapt apare ca fiind una dintre principalele provocari ale acestui proiect.
MEATCOAT va dezvolta un sistem inovator de ambalare comestibil bazat pe bio, cu proprietati antimicrobiene, pentru a prelungi termenul de valabilitate al produselor din carne proaspete. Crearea unei bariere de protectie pe suprafata produselor alimentare va încetini procesele de oxidare si va evita dezvoltarea bacteriilor pe suprafata carnii, permitând o conservare îmbunatatita si o calitate si siguranta alimentara cerute de consumator. Acest film comestibil va fi dezvoltat din compusi peptidici naturali selectati, care constituie o sursa ieftina si sigura de materie prima pentru formularea unor invelisuri comestibile.

Beneficiar Nume beneficiar Acronim beneficiar Tip beneficiar Tara
1(coordonator) Asociación para la investigación de la Industria Cárnica de la Riojahttp://www.ctic-cita.es/ CTIC RTDCercetare-dezvoltare ESSPANIA
2 Union Europeenne Du Commerce du Beatil et de la Viandehttp://www.uecbv.eu UECBV SME AGOrganizatie IMM-uri EU
3 Asociatia Romana a Carniihttp://www.rma.ro ARC SME AGOrganizatie IMM-uri ROROMANIA
4 IFIP INSTITUT DU PORChttp://www.ifip.asso.fr IFIP SME AGOrganizatie IMM-uri ESSPANIA
5 Diasa Industrial S.A.http://www.diasaindustrial.com DIASA SMEIMM ESSPANIA
6 1&1 Pulspack e.k.http://www.pulspack.de PULS SMEIMM GE
7 Pepceuticals LTDhttp://www.pepceuticals.co.uk PEP SMEIMM UK
8 NUCLEO DE EXPLOTACIONES AGROPECUARIAS DE LEON, NEAL, S.A.http://www.vallesdelesla.com NEAL SMEIMM ESSPANIA
9 YKI, Ytkemiska Institutet AB.http://www.yki.se YKI RTDCercetare-dezvoltare SWSUEDIA
10 Tecnologías Avanzadas Inspiralia SI.http://www.itav.es/ ITAV RTDCercetare-dezvoltare ESSPANIA

 

 

Related Posts

Leave a Comment

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>