SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARLAMENTUL ROMÂNIEI

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Vineri, 21 noiembrie 2014

București

Către: Parlamentul Românei, Senat

În atenţia: domnului Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României

Către: Parlamentul Românei, Camera Deputaţilor

În atenţia: domnului Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor

 

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne la 5% – obiectivul zero 

al industriei pentru anul 2015

 

Domnule preşedinte,

Asociaţia Română a Cărnii, instituţia reprezentativă a industriei cărnii din România, vă solicită ajutorul direct în vederea scăderii TVA. În acest sens vă solicităm aprobarea prin vot a iniţiativei legislative de completare a art. 140 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, prin care se propune reducerea TVA la 5% pentru carne şi preparate din carne, depusă deja la Camera Deputaţilor, în 10 martie 2014. Ne dorim ca votul acesteia să aibă loc cât mai curând şi să se bucure de acelaşi spirit civic de care s-a bucurat şi legea amnistiei. Vă asigurăm că scăderea TVA la carne şi la preparatele din carne va scoate la lumină uriaşa evaziune din industria cărnii, aducănd astfel fonduri consistente la bugetul de stat.

24% este un procent care încurajează evaziunea fiscală şi competiţia neloială. Producătorii şi procesatorii români de carne sunt la limita profitabilităţii şi situaţia s-a înrăutăţit şi mai mult după reducerea TVA în Ungaria, la 5% pentru carnea de porc. Din datele Asociaţiei Române a Cărnii, evaziuea fiscală este de aproximativ 13 miliarde de euro, adică 75% din TVA-ul care ar trebui încasat la bugetul de stat. Din păcate, nici 10% din TVA nu este colectat şi astfel statul este păgubit în fiecare an cu 600 de milioane de euro, din cauza evaziunii fiscale la carne și la preparatele din carne.

Producătorii cinstiți de carne și de preparate din carne abia mai supraviețuiesc într-un mediu sufocat de importuri masive și producători fantomă care nu au plătit și nu vor plăti niciodată vreo taxă la stat.

TVA de 24% forțează România să considere carnea și produsele din carne un lux! Românul cumpără mai puțin și mai rar. În termeni economici: consum redus, procent redus de colectare a TVA.

TVA de 24% îmbolnăvește România! Un evazionist nu e doar evazionist… ci și pericol public. Nu numai că nu plătește niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate și puse în frigiderul românilor.

TVA redus la carne și la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii evazionişti, încurajează producătorii autohtoni, crește consumul, îmbunătățește starea de sănătate a românilor. De aceea, prioritatea industriei cărnii pentru anul 2015 este reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%. În acest sens Federația Națională PRO AGRO, Asociația Română a Cărnii (ARC), Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de  Păsări din România (UCPR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au iniţiat o campanie la nivel naţional, în care sunt implicaţi şi consumatorii.

Prin această scrisoare vă mulţumim anticipat pentru că veţi face toate demersurile necesare pentru votarea, în cel mai scurt timp, a iniţiativei de reducere a TVA la carne şi la preparatele din carne. Veţi face astfel mult bine producătorilor, procesatorilor, retailerilor şi nu în ultimul rând consumatorilor care s-ar bucura de preţuri mai avantajoase şi de produse mai sigure.

Contăm pe sprijinul dumneavoastră pentru îndeplinirea acestui demers.

Cu stimă,

În numele iniţiatorilor campaniei de reducere a TVA la carne şi la preparatele din carne,

Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii,

RADU TIMIŞ

 

Asociatia Românã a Cãrnii este organizatia profesionalã care reprezintã interesele industriei de prelucrare a cãrnii.  ARC s-a format în 1999, prin unirea dintre ROCARNE (1993) si ASIC (1995), având ca membri 50 societãti comerciale care realizeazã peste 60% din productia nationalã de mezeluri. Misiunea sa este promovarea dezvoltãrii industriei române de prelucrare a cãrnii, prin informarea membrilor asupra tendintelor de pe piata internã, europeanã, si mondialã; pregãtirea companiilor autohtone pentru intrarea pe piata comunitarã; includerea membrilor în programele de asistentã interne si externe; transmiterea informatiilor privind noutãtile comerciale, juridice, tehnologice.

Related Posts

Leave a Comment

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>